Wat is TRI Almere

Op zaterdag 10 mei is het strand in Almere-Haven het decor van deze triathlon Met de sprintafstand (750 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen) en de standaard afstand (1500 m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen) vindt zowel de beginnende als de meer ervaren triatleet een parcours op zijn maat bij TRI Almere

TRI Almere is een officieel NTB (Nederlandse Triathlon Bond) evenement en is onderdeel van de TRI HARD Series.

Kan iedereen deelnemen aan TRI Almere?

Alle sportievelingen van 14 jaar of ouder die 750 meter kunnen zwemmen, 20 km kunnen fietsen en 5 km kunnen lopen, mogen deelnemen aan de sprintafstand bij TRI Almere. Je hebt alle tijd om het parcours af te leggen, er zijn geen tijdslimieten.

Omdat de fysieke inspanning bij een Standaard afstand aanzienlijk groter is (1500 meter zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen), is de minimum leeftijd om hieraan deel te nemen 16 jaar.

LET OP: Alle deelnemers onder 18 jaar hebben toestemming nodig van een ouder of verzorgen. Zij dienen zich in te schrijven door te mailen naar info@trihard.nl.

Welke afstand moet ik doen?

Welk onderdeel het beste bij je past hangt vooral af van je conditie en je ervaring. Is het je eerste triatlon? Dan adviseren we te gaan voor de Sprintafstand. Heb je vaker meegedaan aan triatlons, dan is de Standaard afstand ook zeker een mogelijkheid. Maar ook met ervaring kan het interessant zijn om de Sprintafstand bijvoorbeeld verder te perfectioneren.

Wat kost het om mee te doen

Informatie over de inschrijfkosten van TRI Almere vind je op de pagina inschrijfkosten.

Wanneer krijg ik mijn deelnemerspakket?

Op de wedstrijddag ligt jouw deelnemerspakket (met daarin je startnummer, timing-chip, stickerset en badmuts) klaar bij de registratietent op het evenemententerrein. Je krijgt deze dus niet thuisgestuurd.

Na inschrijving via de website ontvang je van ons een bevestiging per e-mail. Ongeveer twee weken voorafgaand aan het evenement ontvang je van ons de deelnemersinformatie. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze website en social media kanalen!

Ik heb geen bevestiging van mijn inschrijving ontvangen, wat nu?

Heb je jezelf ingeschreven, het bedrag voor jouw inschrijving betaald maar geen bevestiging ontvangen per e-mail? Neem dan contact met ons op door een e-mail met een kopie van de overschrijving naar info@trihard.nl te sturen.

Waarom zijn er verschillende startseries en kan ik wisselen van startserie?

Om de veiligheid te waarborgen en het plezier voor de deelnemers te vergroten zullen er verschillende startseries zijn.

Wisselen van startserie is tot een maand voor de wedstrijd gratis. Je stuurt hiervoor een mail naar info@trihard.nl met je huidige starttijd en de tijd waarop je graag zou willen starten.

Om in de laatste maand voor de wedstrijd nog van startserie te wisselen, log je in in jouw inschrijfomgeving van MyLaps met de inloggegevens die je in je bevestigingsmail hebt ontvangen. Je kunt daar de wijziging zelf doorvoeren. Hieraan zijn wél kosten verbonden: €10,- per wijziging.

LET OP: Wanneer je in de laatste maand voor de wedstrijd van startserie wisselt heb je niet meer de garantie dat je naam op je startnummer staat.

Ik ben geen lid van de Nederlandse Triathlon Bond. Kan ik wel deelnemen?

Ja, ook als je geen lid van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) bent, kun je gewoon deelnemen. De NTB geeft de mogelijkheid om een daglicentie aan te schaffen. Dit doe je via ons door bij je inschrijving aan te geven een daglicentie nodig te hebben.

Ik heb een proeflicentie van de Nederlandse Triathlon Bond. Kan ik met deze licentie deelnemen?

Ja, met een proeflicentie van de Nederlandse Triathlon Bond kan je deel nemen aan alle wedstrijden tot de Standaard afstand.

Als je niet over de juiste licentie beschikt, dien je een daglicentie aan te schaffen.  Je regelt dit zelf door bij je inschrijving aan te geven een daglicentie nodig te hebben.

Welke licentie heb ik nodig om deel te nemen?

Om deel te nemen aan een triathlon in de TRI HARD Series heb je een van de volgende licenties nodig:

  • NTB proeflicentie (Dit kennismakingslidmaatschap is maximaal één kalenderjaar geldig)
  • NTB atletenlicentie
  • KNWU wedstrijdlicentie
  • KNAU wedstrijdlicentie
  • KNZB wedstrijdlicentie
  • Wedstrijdlicentie van een buitenlandse triatlonbond.

LET OP! Een NTB basislidmaatschap volstaat dus NIET om deel te nemen aan een wedstrijd.

Als je niet in het bezit bent van een licentie uit bovenstaande lijst betaal je bij inschrijving een extra vergoeding voor een daglicentie.

Ik heb mij ingeschreven voor TRI Almere, maar kan toch niet mee doen. Wat nu?

Ingeschreven voor TRI Almere, maar toch niet in de gelegenheid om deel te nemen?

  • Heb je een annuleringsoptie: stuur ons een mail via info@trihard.nl en we maken te terugbetaling in orde.
  • Geen annuleringsoptie, misschien kan je nog omzetten naar een andere wedstrijd of je inschrijfbewijs verkopen. Hoe dit werkt lees je in onze algemene voorwaarden.
Staat mijn naam op mijn startnummer?

Als je je uiterlijk 2 weken voor de wedstrijd bent ingeschreven voor TRI ALMERE staat jouw naam gegarandeerd op je startnummer.

LET OP: Als je na deze datum nog wijzigingen aanbrengt in je inschrijving (bijv. wijzigen van startserie) vervalt deze garantie.

Hoe werkt de tijdregistratie?

Voor de tijdregistratie maken wij gebruik van het Pro Chip systeem van Mylaps. Bij je inschrijving geef je aan of je een eigen chip hebt of dat je een chip van ons wil huren.  Wanneer je een chip wil huren zit deze in de envelop met startbenodigdheden die je op de wedstrijddag bij de registratiebalie op haalt. Je draagt de chip aan je linker enkel, zodat je er geen last van hebt tijdens je triatlon.

Na de wedstrijd lever je de huurchip weer in bij het ophalen van je fiets uit de wisselzone. Het is heel belangrijk dat je hem alleen hier inlevert. Voor niet terug geregistreerde chips wordt  € 25,- in rekening gebracht (ook wanneer je de chip tijdens de wedstrijd bent verloren).

Moet ik mijn fiets op slot zetten?

Nee, dat hoeft niet. Je fiets zet je op de voor jou bestemde plek in de wisselzone. Hier is altijd bewaking van de organisatie aanwezig.

Waar laat ik mijn spullen?

We raden je aan om alleen het hoognodige mee te nemen naar het evenemententerrein.

Spullen die je nodig hebt tijdens de wedstrijd kun je kwijt bij je fiets, op de aan jou toegewezen plaats in de wisselzone.

Hoe kan ik het beste wisselen?

Zorg dat je goed onthoud waar je fiets staat. Om je spullen het makkelijkste te pakken is het verstandig om spullen aan je fiets te hangen, alles aan dezelfde kant van je fiets te leggen en alles in de juiste volgorde te leggen.

Wil je oefenen met wisselen? Wij bieden bij al onze wedstrijden wisselclinics aan. Bij zo’n clinic krijg je instructie van een ervaren triatleet en kun je uitgebreid oefenen met de verschillende facetten van een goede wissel. Je krijgt onder andere tips voor het handig neerleggen van je spullen en oefent het lopen met de fiets aan de hand. Zo sta jij nóg zelfverzekerder aan de start van jouw eerste triathlon.

Kijk op de pagina trainingen en clinics voor alle informatie.

Wat zijn de belangrijkste regels tijdens een TRI HARD wedstrijd?

Net zoals bij iedere andere sportwedstrijd, zijn er verschillende regels van kracht tijdens een triatlon. De belangrijkste vind je hieronder.

Algemeen

  1. Je startnummer is altijd zichtbaar vanaf het moment dat je je fiets incheckt in de wisselzone. Voor het zwemonderdeel wordt je startnummer met stift op je hand geschreven. Tijdens het fietsen en lopen draag je een papieren startnummer.
  2. In de wisselzone is het dragen van een helm verplicht. Wees altijd alert, ook als jij nog niet of niet meer met je wedstrijd bezig bent: andere atleten kunnen wél aan het racen zijn.
  3. In de wisselzone liggen je spullen alleen op de voor jou bestemde plek. Andere atleten ondervinden geen hinder van jouw spullen.
  4. Houd het evenemententerrein en het parcours schoon. Gooi afval in de prullenbakken op het terrein en deponeer bekertjes en verpakkingen van sportvoeding in de daarvoor bestemde “Trash Zone”. Deze bevindt zich altijd na een verzorgingspost en wordt met bordjes aangeduid.

Zwemmen

  1. Tijdens het zwemmen draag je een badmuts. Deze krijg je van ons. Ook tijdens het inzwemmen dien je je badmuts te dragen.
  2. Zwem zoveel mogelijk rechts.
  3. Voorkom fysiek contact met andere atleten.

Fietsen

  1. Je draagt je startnummer op je rug.
  2. Het dragen van een helm is verplicht.
  3. In de wisselzone mag niet worden gefietst. Op- en afstappen gebeurt op de daarvoor bestemde plek net buiten de wisselzone. Deze plek wordt aangeduid met een op- en afstapstreep.
  4. Tijdens het fietsen rijd je zoveel mogelijk rechts, zodat snellere atleten je links kunnen passeren.
  5. Stayeren is verboden. Je dient met je voorwiel minimaal 12 meter achter je voorganger te fietsen. Inhalen (links) mag uiteraard wel.

Lopen

  1. Je draagt je startnummer op je buik.
  2. Tijdens het lopen blijf je zoveel mogelijk rechts, zodat snellere atleten je links kunnen passeren.
  3. Afval (drankbekertjes, verpakkingen van sportvoeding, etc.) dient te worden gedeponeerd in de daarvoor bestemde “Trash Zone”. Deze bevindt zich altijd na een verzorgingspost en wordt met bordjes aangeduid.

Voor een gedetailleerd overzicht van alle regels die gelden bij een triatlon verwijzen we je door naar de website van de Nationale Triathlon Bond.

Wat is stayeren? En mag het bij TRI ALMERE?

Met “stayeren” wordt bedoeld dat een atleet dicht achter een andere atleet fietst, om minder luchtweerstand te hebben. Bij alle TRI HARD wedstrijden* geldt dat dit niet is toegestaan. Er dient altijd een afstand van 12 meter te worden gehanteerd tot het voorwiel van een voorganger. Inhalen is uiteraard wél toegestaan.

*Met uitzondering van Nederlands Kampioenschappen en wedstrijden in de Teamcompetities. Hiervoor gelden in sommige gevallen andere regels.”

Hoe blijf ik warm na het zwemmen?

Eigenlijk vooral door heel hard te fietsen. Natuurlijk kun je ook een kleine handdoek meenemen zodat je je even snel een beetje kunt afdrogen tijdens je wissel van zwemmen naar fietsen.

Tip: draag een tri-suit. Dit is niet alleen makkelijk (het zit goed bij alle onderdelen), maar is ook nog gemaakt van materiaal dat snel droogt.

Moet ik oefenen met wissels?

Je hebt hard getraind in zwemmen, fietsen en lopen om een superprestatie neer te zetten bij jouw triatlon. Het zou dan natuurlijk ontzettend zonde zijn als je veel tijd verliest met het wisselen tussen de verschillende onderdelen. Daarom raden wij zeker aan om eens te oefenen met wisselen.

Wij bieden bij een aantal van onze wedstrijden wisselclinics aan. Bij zo’n clinic krijg je instructie van een ervaren triatleet en kun je uitgebreid oefenen met de verschillende facetten van een goede wissel. Je krijgt onder andere tips voor het handig neerleggen van je spullen en oefent het lopen met de fiets aan de hand. Zo sta jij nóg zelfverzekerder aan de start van jouw eerste triatlon.

Kijk voor meer informatie op de wisselclinics pagina.

Hoe kan ik het beste trainen?

Een goede voorbereiding is voor iedereen anders. Wat voor jou werkt is afhankelijk van je aanleg, bouw, sportieve achtergrond en uiteraard ook van de tijd die je kunt en wilt vrijmaken om te trainen. Daarom kunnen wij je niet vertellen hoe je het beste kunt trainen. Wel hebben we enkele tips voor een goede voorbereiding:

  1. Bouw vaste trainingsmomenten in. Op die manier raakt je lichaam gewend aan een vast ritme en zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om aan een training te beginnen.
  2. Bouw rustig op. Als je weinig of niet sport is het onverstandig om ineens drie of vier keer per week te trainen. Bouw het rustig op, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de inspanning.
  3. Begin op tijd. Om rustig te kunnen opbouwen en toch voldoende voorbereid te zijn, kun je het beste minimaal 10 weken voor de wedstrijd (in het geval van een Sprint) beginnen met trainen.
  4. Zoek een trainingsschema dat bij je past. Natuurlijk kun je ook helemaal zelf bepalen hoe je wilt trainen, maar het kan nuttig zijn om wat houvast te hebben.

Kijk voor meer starterstips eens op de website van de Nationale Triathlon Bond.

Moet ik een schema hebben om mij voor te bereiden?

Een goede voorbereiding is voor iedereen anders. Trainingsschema’s kunnen je helpen om in topvorm aan de start te staan van een triatlon, maar het belangrijkste is dat je plezier beleeft aan het sporten. Alleen op die manier kun je jezelf blijven motiveren om te gaan trainen.

Kijk voor trainingsschema’s en andere starterstips eens op de website van de Nationale Triathlon Bond.

Wat heb ik allemaal nodig voor een triatlon?

Er is niet veel nodig voor deelname aan een triatlon. Enkele spullen móet je hebben om deel te mogen nemen. Daarnaast hebben we enkele aanraders, die jouw triatlon enorm vergemakkelijken. Tenslotte vind je hier ook een lijstje met spullen die handig zijn voorafgaand aan of na afloop van jouw triatlon.

Noodzakelijk / verplicht om deel te nemen

  • Legitimatie (Paspoort, rijbewijs of ID-kaart)
  • Atletenlicentie, indien van toepassing
  • Zwembroek of badpak
  • Kleding voor fiets- en looponderdeel
  • Sportschoenen
  • Badmuts (krijg je van ons)
  • Fiets
  • Helm

Aanraders voor jouw triatlon

  • Trisuit
  • Zwembril
  • Racefiets *
  • Wetsuit *
  • Startnummerbandje **
  • Lock-Lace veters **
  • Zonnebrandcrème

* Te huur bij je inschrijving
** Te koop bij je inschrijving of bij de registratiebalie op het evenemententerrein

Voor en na de race

  • Contant geld of pinpas
  • (Sport)tas voor spullen die je tijdens de wedstrijd niet gebruikt
  • Droge kleding
  • Handdoek
Wat voor schoenen moet ik aan?

Bij het zwemmen draag je geen schoenen. Veel triatleten vinden het fijn om voor de start (oude) slippers te dragen.

Bij het fietsen kun je gebruik maken van echte fietsschoenen die je vastklikt in je fiets, maar ook dit hoeft niet. Met gewone (sport)schoenen kun je het fietsonderdeel ook voltooien.

Voor het loopgedeelte raden we wel echt aan om goede hardloopschoenen te gebruiken. Hiermee voorkom je blessures aan voeten en benen.

Ik heb geen racefiets, kan ik toch meedoen aan een wedstrijd van TRI HARD?

Jazeker! Als je geen racefiets hebt is dat geen enkel probleem: je kunt ook gewoon je eigen stadsfiets gebruiken.

Wil je toch voor iets snellers gaan? Wij bieden je bij je inschrijving de mogelijkheid om een racefiets te huren via onze fietsverhuurpartner Wiel-Rent. Het huren van een racefiets kost €65,-.

Ik heb bij mijn inschrijving geen racefiets gehuurd, maar wil dit toch wel. Wat nu?

Geen probleem! Tot een week voor de race kun je zelf nog inloggen in je MyLaps omgeving en racefietshuur alsnog aanvragen. Om in te loggen gebruik je de gegevens die je in je bevestigingsmail vindt.

Zodra de inschrijvingen gesloten zijn is het niet meer mogelijk om racefietshuur aan te vragen.

Ik heb geen trisuit (triatlonpak). Kan ik toch meedoen aan een wedstrijd van TRI HARD?

Jazeker! Een trisuit is niet verplicht, maar maakt je triatlon wel veel makkelijker. Je kunt daarin namelijk alle onderdelen afleggen, zonder bij het wisselen van onderdeel steeds te hoeven omkleden.

Tip: Mocht je geen trisuit tot je beschikking hebben, houd er dan bij je kledingkeuze rekening mee dat het verboden is om volledig naakt te zijn in de wisselzone. Draag dus kleding die je bij alle onderdelen kunt dragen.

Ik heb geen wetsuit. Kan ik toch meedoen aan een wedstrijd van TRI HARD?

Jazeker! Bij je inschrijving kun je de huur van een wetsuit aanvragen. Dit kost €40,-. Je haalt je gehuurde wetsuit op de wedstrijddag op bij de stand van Zer0d

Bij de meeste van onze wedstrijden zal het dragen van een wetsuit niet verplicht zijn. Zwemmen in een wetsuit is alleen verplicht als de temperatuur van het zwemwater te laag is. Bij welke watertemperatuur dit is, is dan weer afhankelijk van de buitentemperatuur, de afstand en enkele andere variabelen. Voor een overzicht verwijzen we je door naar de wedstrijdreglementen van de Nationale Triathlon Bond

Ik heb bij mijn inschrijving geen wetsuit gehuurd, maar wil dit toch wel. Wat nu?

Geen probleem! Tot een week voor de wedstrijd kun je zelf nog inloggen in je MyLaps omgeving en wetsuithuur alsnog aanvragen. Om in te loggen gebruik je de gegevens die je in je bevestigingsmail vindt.

Zodra de inschrijvingen gesloten zijn is het niet meer mogelijk om wetsuithuur aan te vragen.

Kan ik ook deelnemen met een licentie van een andere sportbond?

Ja, je kan deelnemen aan de Sprint en de Standaard afstand als je in het bezit bent van een wedstrijdlicentie van de KNZB, KNWU of KNAU.
Om deel te nemen aan de Midden afstand dien je in het bezit te zijn van een A-licentie van de NTB of je kunt een daglicentie aanschaffen.

Ik heb een licentie via een triathlonfederatie uit het buitenland. Kan ik hiermee deelnemen?

Ja, als je een wedstrijdlicentie van een triathlonfederatie uit het buitenland hebt, kun je hiermee deelnemen aan deze wedstrijd.

Wat doe ik met mijn startnummer?

Bij de triathlon draag je het startnummer bij het fietsen op je rug en bij het hardlopen op de borst. Het startnummer draag je het makkelijkste met een startnummerband. Dit is een elastieken band die je om je middel draagt waar het nummer aan kan worden bevestigd. Bij de wissel van het fietsen naar het lopen draai je aan de band en het startnummer zit vanzelf op de juiste plek. Heel makkelijk!

De startnummerband is vooraf te bestellen in de Njuko inschrijfomgeving. De TRI HARD startnummerband is op de wedstrijddag te koop bij de registratiebalie.

Kunnen para-atleten meedoen?

Ja. Para-atleten zijn van harte welkom bij alle TRI HARD wedstrijden. Voor meer informatie stuur een e-mail naar info@trihard.nl

Wat zijn de tijdslimieten voor TRI ALMERE?

Er zijn bij TRI ALMERE geen tijdslimieten. Zorgen wel dat je voldoende hebt getraind om de afstand goed te kunnen afleggen!

Neem contact met ons op

Kun je je vraag niet vinden in de "FAQ", stel dan je vraag via dit formulier aan ons!

Start typing and press Enter to search